onsdag 4 augusti 2010
Flum kring logiskt tänkande
Funderar över hur människors logiska tänkande fungerar och om människors kognitiva utveckling sker på olika sätt. Ta t ex Howard Gardners nio olika intelligenser och vilken funktion dessa olika intelligenser har för människors förmåga att tänka och handla logiskt. Jag kan inte slita mig från en idé som dyker upp i skallen på mig: finns det olika typer av logiskt tänkande, olika logiker? Kan man - som jag funderar över - skilja mellan kognitiv logik, affektiv logik, estetisk/sinnlig logik etc. Eller finns det bara logiskt och ologiskt tänkande? Enligt vår gamle vän Aristoteles skiljer man mellan korrekta och inkorrekta slutledningar. Men vad är en inkorrekt slutledning, ett ologiskt tänkande? Enligt wikipedia (jag vet, det är en högst ovetenskaplig källa men tjusningen och kanske en risk man får ta, är ju att ett blogginlägg som detta inte kräver akademiska källor) menar den moderna logiken att det finns olika former av logik såsom formell logik, symbolisk logik och matematisk logik. Borde inte detta kunna översättas med att det finns olika typer av logiskt tänkande relaterade till olika kunskapsformer, olika sätt att resonera logiskt?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej Jenny!
SvaraRaderaDet där med logik är ju en mycket spännande och svår fråga. Är det ett filosofisk eller naturvetenskapligt "problem"? Kanske kan det vara så att man behöver, för tankens skull, skilja mellan logik i filosofisk mening och i praktisk? Praktiskt/materiellt fungerar ju naturvetenskapens logiska kunskaper bättre o bättre, vi gör den ena landvinningen efter den andra till att behärska materiens lagbundenhet. I det fysiska är salt alltid salt och blir inte slumpvis till socker. Där finns en tydlig logik om man vill kalla det så. T ex ingenjörskonsten, och därmed också slöjden, bygger då på logikens grunder. Att konstruera en bro eller en stol som har en tillräcklig hållfasthet kräver kunskaper, och kunskaper är kännedom om lagbundenheter. En vän till mig, som egentligen inte arbetar så mycket med hantverk, insåg när han prövade att arbeta som snickare en period att det i allra högsta grad var ett intellektuellt arbete. D v s problemlösande. Om det ska finnas någon möjlighet att lösa ett problem måste de ingående faktorerna följa en logik.
Filosofiskt kan man nog påstå att det bara finns en logik (principiellt), annars skulle slumpen styra och salt skulle plötsligt kunna vara socker.
När det gäller logik inom estetik och annat inom mänsklighetens kultursfär finns det mycket att samtala om. Där är det inte lika lätt att göra avgränsningar som inom det materiella/naturvetenskapliga, men jag har svårt att tänka mig något område överhuvudtaget som inte bygger på lagbundenheter/logik.
Hälsar Michael
Lärare inom bild, design och möbelsnickeri o f d slöjdlärare
Hej Jenny! Jag läser med stort nöje det du skriver men har ett stort problem, eftersom jag har dyslexi så blir det superjobbigt att läsa med de fantastiskt vackra brädorna i bakgrunden.Skulle du kunna ha delen under texten icke transparent?
SvaraRaderaMarie
Hej Marie!
SvaraRaderaDet gälder mig att du tycker det är intressant att läsa bloggen! TAck.
Och - jag förstår verkligen ditt problem och håller med dig.
Just därför gjorde jag om designen för några månader sedan och lade till en vit lite transparent bagrund bakom texten så att man bara ser brädorna brevid texten och bakom texten syns de jättesvagt.
Kan du se denna vita bakgrund jag pratar om? Annars får jag göra om den!
Tacksam för feedback!
Jenny
Hej där,
SvaraRaderaKunde inte sova på grund av exakt samma funderingar som du tog upp här, började ju googla runt glatt och hittade hit, helt grymt blogg-inlägg. Kul!
Kudos
Miske