I Lgr11 finns det "nya" kunskapsområdet Slöjden i samhället. Vad detta kunskapsområdet innebär och omfattar är dock i högsta grad outforskat skulle jag vilja påstå. Hur talar vi om olika slöjdformer med våra elever? Hur kategoriserar vi, vad styr? Jag tänker att man kan göra det med några olika ingångar, såsom den traditionella uppdelningen i materialbundna slöjdarter. Men det finns ju andra former av slöjdarter eller slöjdformer som är mer knutna till en livstil/en ideologisk verksamhet, en samhällsinstitution eller någon annan rörelse.
En början till att samla ihop och kategorisera olika slöjdformer:
Materialbundna slöjdformer:
Halmslöjd (en variant av trä?)
Metallslöjd -varianter: plåtslöjd, trådtjack, osv.
Läderslöjd
Pappslöjd
Plastslöjd
Textilslöjd
Träslöjd - variant: råslöjd(i färskt virke)
osv.
Mjukslöjd?
Hårdslöjd?
Livsstilsbundna slöjdformer:
Luffarslöjd - slöjd som inte kräver otympliga verktyg, som man kan bära med sig.
Radikalslöjd - varianter: ikeahackning, skrotslöjd, redoslöjd, återbruksslöjd..."nytt barn har osäkert namn"
Kravallslöjd - eller Craftivism på engelska. Slöjd med syfte att skapa samhällsdebatt, omfattar både lagliga och olagliga slöjdformer såsom klotter, rätten till att utsmycka det offentliga rummet. Inväntar Marie Kocks avhandling med spänning!
Husbehovsslöjd - det som hemslöjden stod för innan den blev institutionaliserad.Kopplat till vågen av hemmafixarprogram på TV.
Institutionsbundna slöjdformer:
Skolslöjd - varianter: snickis/minisnickis på förskolor, levande verkstad/skapande på fritidshem, pedagogisk snickerislöjd (Salomons begrepp och pedagogiska idé som institutionalierades)
Hemslöjd - varianter: slöjdklubbar, slöjdcirkus
Konstslöjd - begreppet förekommer som en synonym till hemslöjd, folkkost, allmoge och konsthantverk. I engelskan finns ordet Crafts. Förekommer inom museivärlden, t ex Röhsska museet i Göteborg med mottot "för mode, design och konstslöjd"
Jag tycker att slöjden i samhället också handlar om hur hantverk förvaltas och utvecklas proffessionellt. Jag och eleverna i 8-an o 9-an ska precis besöka en utställning av en textilkonsthantverkare/designer. Hon ska visa sin utställning och prata med eleverna om sin design och hur hon som designer tänker kring miljöfrågor idag.
SvaraRaderaJag håller med dig till fullo.
SvaraRaderaVi ska gå med våra fyror som arbetar med uppgiften "att ge liv till en figur" och besöka en dockmakerska på en lokal dockteater. Vi eller åtminstone jag själv har före vårt arbete med Lgr11 varit rätt dålig på att ta med eleverna utanför skolan i olika sammanhang. Någon gång har vi haft städplockardag på långholmen, en ö nära skolan och då tog vi sen hem "skräpet" till slöjdsalen och gjorde skrotslöjdsskulpturer. Men det blev rätt låg nivå på hantverket.
Nu ska vi pröva att ha en uteslöjdsdag för femmorna en gång per år (jobbar på en innestadsskola i Stockholm)och förhoppningsvis ska vi komma iväg till nordiska museet under året och titta på skolslöjden. Vi har blivit helsugna på studiebesök och att vara ute och slöjda i samhället vilket känns bra.
Härligt, har själv en massa klotterlappar med liknande upplägg:
SvaraRaderaBenslöjd
Vekslöjd?
Fantaasislöjd
Sinnlig slöjd
Vi har fått en fördjupningsuppgift på vår sista kurs på lärarlyftet slöjd 45 hp-konstfack.
SvaraRaderaDå vi ska skriva reflektioner om våra uppgifter och kopplingar till centralt innehåll konstaterar jag att begreppet "slöjden i samhället" är ett begrepp som jag inte riktigt vet hur jag ska angripa. Och då har jag ändå varit bildlärare i över 20 år. Jag tror jag kommer fördjupa mig i just det här och så hittar jag din blogg när jag söker på ämnet och då ser jag att du är ju min nya träslöjdsfröken. Slöjden i samhället kan man inte se det också som samtidskonst. Det uttryck som är aktuellt just här och nu. Och alla människor lever i sin samtid. Slöjden i samhället just nu eller slöjden i samhället dåtid. Hantverket har varit viktigt innan industrialismen tog fart och tog över. Nu tänker jag att slöjden handlar mer om egen bekräftelse och njutning. Är jag ute och cyklar?
Hej Lena! Va roligt att du hittat till min gamla blogg, som har varit vilande i några år. Det låter väl som ett ypperligt fördjupningsområde. Om du inte har läst kommentarmaterialet till Lgr11 så kan du läsa där - det står en del om varför det kunskapsområdet har förts in. Samtidskonsten kan väl definitivt kopplas till detta. Ett begrepp som annars ofta knyts till slöjd är folkkonst, eller konsthantverk. Men även olika hantverk som yrkespraktiker och hantverk/handarbete som fritidsverksamhet. Varje sån "värld i världen" eller mindre samhälle i det stora samhället är ju både förankrat i en dåtid och en nutid/samtid. Ibland talas idag om att historiska hantverk återuppväcks och får komma fram i rampljuset igen och då bli till samtidskonst... eller?
Radera